Przepis na pyszne klopsiki z taniego, zdrowego mięsa. Ich tajemnicą jest aromatyczny sos

Dodano:
Klopsiki w sosie Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Mięso mielone to nie tylko kotlety czy pulpety. Można też z niego zrobić klopsiki. Najlepiej smakują podane w sosie, którym można polać ryż czy ziemniaki. To danie robi się całkiem szybko, a jego tajemnicą jest pełen smaku sos.

W polskiej kuchni najczęściej sięgamy po mielone mięso wieprzowe, które zazwyczaj przerabiamy na kotlety. Jednak zemleć można tak naprawdę każde mięso i przerobić je nie tylko na kotlety, ale też na wiele innych potraw. Z mielonego mięsa można zrobić pożywny sos do makaronu czy pulpety. Ja jednak stawiam na klopsiki, które po prostu zachwycają smakiem.

Czym się różnią klopsiki od pulpetów?

Choć niektórzy nazw „klopsiki” i „pulpety” używają zamiennie, to jednak nie są to te same potrawy. Pulpety po uformowaniu kładzione są do gorącego sosu i w nim są duszone. Klopsiki zaś po uformowaniu najpierw się obsmaża, a potem dusi w sosie. Pulpety są więc mniej zwarte, ale też lżejstrawne. Klopsiki odznaczają się natomiast pełnią smaku i nieco większą twardością.

Jak zrobić klopsiki w aromatycznym sosie?

Chyba najpopularniejsze klopsiki to te duszone w sosie pomidorowym. Ja jednak przyrządzam je w bardziej aromatycznym sosie, do którego przygotowania używam sosu barbecue, miodu, ketchupu, octu i czosnku. Z tych oto składników powstaje brązowy, pełen smaku sos, który idealnie komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka.

Przepis: Klopsiki w aromatycznym sosie

Drobiowe klopsiki w aromatycznym sosie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
250 w każdej porcji

Składniki

Na klopsiki:

  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • sól, pieprz

Na sos:

  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1-2 łyżki sosu barbecue
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie klopsikówW dużej misce połącz mielone mięso, jajko, bułkę tartą, zmiażdżony czosnek, posiekaną cebulę, sól, pieprz i paprykę wędzoną. Z masy uformuj małe kulki i zrumień je na patelni z olejem. Przełóż je na talerz.
  2. Przygotowanie sosuNa tej samej patelni, na średnim ogniu, rozgrzej olej. Dodaj posiekany czosnek i smaż około 1 minutę, aż zacznie pachnieć. Dodaj ketchup, miód, sos barbecue, ocet, sól i 3-4 łyżki wody. Składniki dokładnie wymieszaj. Sos gotuj ok. 5 minut na małym ogniu, aż zgęstnieje.
  3. Duszenie klopsikówDo sosu włóż usmażone klopsiki. Całość delikatnie wymieszaj, by klopsiki równomiernie pokryły się sosem. Całość podgrzewaj ok. 3 minuty, by klopsiki podgrzały się i nabrały aromatu.

Z czym podać klopsiki w sosie?

Klopsiki duszone w sosie doskonale smakują podane z ryżem ugotowanym na sypko czy z kaszą. Może to być kasza jęczmienna mazurska lub perłowa, a także kasza pęczak czy kuskus. Dopełnieniem potrawy mogą być gotowane warzywa, np. brokuł, kalafior, brukselka albo surówki. Tu można sięgnąć w zależności od preferencji po surówkę łagodniejszą, taką jak np. surówka z marchewki czy po pełną wyrazu surówkę z pora.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...